De prijs

Het was halverwege de jaren zeventig dat op initiatief van theatermaker/regisseur/acteur John Lanting en impresario Jacques Senf de Johan Kaart Prijs voor de eerste keer werd uitgereikt. Met de instelling van de Johan Kaart Prijs werd beoogd meer aandacht en support te genereren voor de blijspel-klucht-kunst.

Een overweging voor het instellen van de nieuwe onderscheiding was het gegeven dat blijspelen en kluchten wat de publieke interesse betreft over het algemeen weinig te klagen hebben, maar dat dit genre bij officiële beoordelingen niet of nauwelijks ter sprake komt.

BIJZONDERE PRESTATIE
Binnen deze publieksvriendelijke theatervorm zijn normen als goede smaak en kwaliteit van grote betekenis en ook aan het vakmanschap van de beoefenaren worden hoge eisen gesteld. De Johan Kaart Prijs wil door een jaarlijkse toekenning een acteur/actrice of productie huldigen die tot een bijzondere prestatie is gekomen en daarmee de betekenis van dit genre versterkt.

HART EN ZIEL
De naam Johan Kaart is aan deze prijs verbonden, omdat hij zich als acteur in blijspelen, kluchten en musicals, met hart en ziel aan deze genres heeft gewijd en daarmee tot één van de grote vertegenwoordigers van deze sector van het kunstleven gerekend mag worden. Zijn optredens vormen een belangrijk deel van het theaterrepertoire waarvan jury en bestuur van de Johan Kaart Prijs het belang wil onderstrepen.

GERENOMMEERDE NAMEN
De jaarlijkse prijsuitreiking vond vanaf 1975 plaats in Cultureel Centrum Amstelveen, ook omdat toenmalig directeur Wim Bary tot de initiatiefnemers behoorde. Andere belangrijke partners van het eerste uur waren impresario Jacques Senf en toenmalig directeur van Theater Carré, Guus Oster.

De Johan Kaart Prijs kent inmiddels een rijke traditie met gerenommeerde winnaars, zoals Adèle Bloemendaal, Willem Nijholt, Mary Dresselhuys, André van Duin, John Kaaykamp sr. en Youp van 't Hek. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje voorstellende Johan Kaart, gemaakt door beeldhouwer Pieter de Monchy.

NIEUW LEVEN
In 2005 heeft een initiatiefgroep onder leiding van Jan Gras een doorstart gemaakt met de jaarlijkse uitreiking van de prijs. Schouwburg De Meerse in Hoofddorp heeft jarenlang gefungeerd als huistheater van de prijs, een rol die in 2011 is overgenomen door het DeLaMar Theater in Amsterdam, waar de Johan Kaart Prijs nu al enige jaren wordt uitgereikt tijdens een speciale bijeenkomst met bijzondere optredens die in het teken staan van de winnaar/winnares.

HET KISTJE
Het beeld, dat door de winnaar of winnares behouden mag worden, wordt traditiegetrouw vervoerd in een zeer bijzonder kistje, dat door John Lanting persoonlijk vervaardigd is. Op het kistje prijken de namen van alle voorgaande winnaars. De huidige winnaar dient het kistje weer in te leveren, zodat het, een jaar later, doorgegeven kan worden aan de volgende winnaar. Het kistje dient op deze manier als een soort estafettestokje, met elk jaar een nieuw naamplaatje erbij.